Bruidsvlucht der mieren

31 juli 2010

Bij drie klanten is het uitvliegen van de mieren ter sprake gekomen, een jaarlijks terugkerend fenomeen. Bij de eerste klant spraken we af op te zoeken welke functie dit ook weer had. De bruidvlucht dus waarbij de koninginnen en de mannen zich vleugels aanmeten, op zeker moment het luchtruim kiezen, in de lucht paren, waarna de mannen snel het loodje leggen (mission completed) en de bevruchtte  koninginnen, als zij de hapgrage vogels kunnen ontwijken, een nieuwe mierenkolonie gaan vestigen. Bij de tweede klant kreeg ik een bijzondere reactie:  ‘ ja dat heb ik gezien: ik dacht daar wil ik niets mee te maken hebben, ik ga naar binnen’. De natuur kan beangstigend zijn! Een derde klant  was er getuige van geweest dat, na het verplaatsen van een parasolvoet, er onmiddelijk mierenactiviteiten ontplooid werd én dat er even later wel vijf padden om de uitvliegopening zaten, die zich met uitrollende tongen tegoed deden aan een feestmaal! Een bruidsvlucht kan dus kortstondig zijn.

In mijn eigen tuin gaf ik een hoge bak met violenzaailingen water waarop er meteen overal mieren actief werden, met en zonder vleugels, ik ben daar waarschijnlijk verwoestend te werk gegaan terwijl ik het beste voor had met de zaailingen!

Categorie: Nieuws

Uw reactie